TCA Peeling

ACCZ | A Klinieken

TCA Peeling

TCA peeling

Algemene informatie over tca peeling

Om huidverbetering te bewerkstelligen wordt er bij ACCZ | A Klinieken onder andere gewerkt met TCA- Peeling, ook wel Trichloorazijnzuur genoemd. Een TCA-peeling heeft een diepere inwerking op de huid dan een oppervlakkige glycol- of salicylzuurpeeling. De TCA-peeling zorgt ervoor dat de eiwitten in de oppervlakkige huidcellen geen vocht meer kunen vasthouden. Hierdoor vallen de eiwitten uiteen en gaan de oppervlakkige cellen kapot. Doordat de oppervlakkige huid beschadigd is, wordt de huid gedwongen om nieuwe huid aan te maken. Deze nieuwe laag wordt gevormd onder de kapotte huidlaag. Als de kapotte huidlaag is afgeschilferd zal de nieuwe huid met een betere structuur en pigmentatie zichtbaar worden.

Wie komt er in aanmerking voor een TCA-peeling?

De TCA-peeling is geschikt voor behandeling van een huid met oppervlakkige lijntjes, pigmentverkleuring en acnelittekens. Indien de huidstructuur grof oogt of de huid oneffen is kan deze peeling ook worden toegepast.

Wie komt er niet in aanmerking voor een TCA-peeling

U komt niet in aanmering voor een TCA-Peeling indien er sprake is van sterk verdikt littekenweefsel (keloid), open wonden, actieve herpes (koortslip) of actieve ontstekingen in het te behandelen gebied. Tevens komt u niet in aanmerking voor behandeling indien u minder dan 6 maanden geleden gestopt bent met het innemen van isotretinoine (Roaccutane).

Consult TCA-peeling

Wanneer u bij ACCZ | A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor een behandeling met TCA-Peeling. Daarvoor zal uw behandelaar vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Uiteraard bespreekt u samen met de behandelaar uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op behandeling met de TCA-peeling, dan wordt een informed consent en behandelingsovereenkomst door zowel de behandelaar als door u ondertekend.

Voor de TCA-peeling

Het is belangrijk dat u een week voor de behandeling niet harst in het te behandelen gebied. Elektrisch epileren of laser / IPL behandelingen in het te behandelen gebied zijn ook niet toegestaan. Tevens is het belangrijk de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan (kunstmatig) zonlicht. Een huid met zonnebrand kan niet ebhandeld worden.

De TCA-peelingbehandeling

Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel zal uw huid gereinigd, gedesinfecteerd en ontvet worden. Daarna zal de behandelaar de peeling aanbrengen op u gezicht zodat deze kan inwerken. Door de inwerking ontstaat een brandend gevoel. Als de peeling voldoende is ingewerkt wordt de huid gekoeld met ijskoud water. Daardoor zal het brandende gevoel snel verdwijnen. Na het koelen wordt er zalf op de huid aangebracht.

Na een TCA-peelingbehandeling

Na de behandeling zal de huid er enige tijd wit uitzien. Daarna zal de huid van rood naar roodbruin opkleuren en licht zwellen. Hierdoor ontstaat een trekkerig gevoel. Ook zal de huid flink gaan afschilferen. Dit proces duurt ongeveer een week. Gedurende deze periode mag u de huid alleen met water reiigen. Voor de dagelijkse verzorging wordt een speciale creme gebruikt. Het is belangrijk dat u niet krabt aan de korstjes om littekenvorming te voorkomen. Na de behandeling is de huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm daarom tot zes weken na de laatste behandeling de huid dagelijks met een zonnebrandcreme met minimaal SPF factor 30.

Resultaat van de TCA-peeling

Een TCA-peeling geeft een sterk verfrissend en huidstructuur verbeterend effect. Uw huidskleur zal egaler worden, porien en littekentjes zullen minder zichtbaar zijn. De TCA-peeling helpt niet tegen huidverslapping; hierdoor zijn andere methodes zoals injectables of een facelift beter geschikt.

Gemiddeld aantal TCA-peelingbehandelingen

Na één behandeling zult u doorgaans al resultaat zien. Voor een optimaal resultaat moet de peeling soms herhaald worden. Dit kan vaak al na een maand.

Mogelijke risico’s en complicaties van ee TCA-peeling

Na een TCA-peeling kunnen er tijdelijk donkere of lichte plekken ontstaan. In zeer zeldzame gevallen is dit permanent. Soms kan de huid langdurig roor blijven. Over het algemeen trekt dit vanzelf weer weg. Indien u na de behandeling last krijgt van pijn, infecties, virussen (ook koortslip), hoge koorts, littekens of andere huidreacties dient u ten alle tijden contact met ons op te nemen.

TCA-peeling en vergoeding door zorgverzekeraars

De vergoeding van TCA-peeling is per zorgverzekeraar verschillend. Voor specifieke informatie adviseren wij u uw zorgverzekeraar te raadplegen.

Welke huidtherapeuten voern TCA-peelingbehandelingen uit?
Marjolijn Floors