Spierkracht verminderaar

ACCZ | A Klinieken

Spierkracht verminderaar

Spierkracht verminderaar

Informatie over spierkracht verminderaar / Dysport / Azzalure / Bocouture

Algemeen over spierkracht verminderaar

Een spierkracht verminderaar is geen filler maar een stof die de mimische spieren verslapt. Oorspronkelijk werd dit medicijn vooral gebruikt in de oogheelkunde en neurologie om spastische spieren te laten verslappen. Maar sinds de jaren ’90 worden spierkracht verminderaars op grote schaal gebruikt voor cosmetische doeleinden. Het middel was meteen populair onder topmodellen die voor hun werk rimpelloos wilden blijven. Maar inmiddels kiezen veel meer mensen voor een spierverzwakkend middel. Het werkt vooral bij mannen en vrouwen die veel hun mimische spieren gebruiken.

Als het gezicht ontspannen is zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn, maar bij praten of alleen maar ingespannen luisteren kunnen diepe rimpels in het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen zichtbaar worden. Bij veelvuldig lachen vormen zich kraaienpootjes naast de ogen. Een spierverzwakker kan mimiekrimpels op het voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Het wordt rechtstreeks in de spier gespoten en het effect is na een paar dagen zichtbaar, na een week optimaal en na vier tot vijf maanden uitgewerkt. Een spierverzwakker blijft bij herhaling meestal langer effectief.

Een ander probleem, dat heel goed met een spierverzwakker opgelost kan worden is overmatig transpireren. Door het middel onderhuids in de oksels, handen of voeten te spuiten wordt de zweetproductie zo’n zes maanden geremd.

Het Spierverzwakkende-effect

De werking van Dysport, Azzalure of Bocouture is vergelijkbaar met die van het meest bekende spierkracht verminderend middelen: het verslapt de mimische spieren in het gezicht. Er is sprake van een iets andere textuur, maar de werking is precies hetzelfde. Het nieuwste middel is Bocouture, de nieuwste generatie. Het is het meest zuivere vorm van een spierkracht verminderaar  momenteel op de markt verkrijgbaar. Hierdoor is het meest geschikte middel voor u. Er worden per behandeling zeer kleine hoeveelheden in de spier gespoten. De huid kan na de behandeling gedurende 1 a 2 uur een beetje rood worden en zwellen. Na twee dagen is het resultaat zichtbaar. Na de behandeling, die circa vijf tot tien minuten duurt, kan men meteen naar huis.

Consult spierkracht verminderaar

Wanneer u bij A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de arts die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. In dit gesprek bekijkt de arts of u geschikt ben voor een behandeling met een spierkracht verminderaar. Daarvoor zal de arts vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Tevens wordt de vragenlijst, welke u thuis heeft ingevuld, uitvoerig met u besproken. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft. Want we willen alle mogelijke risico’s uitsluiten en zorgen dat u op een veilige manier geholpen wordt.

Uiteraard bespreekt u samen met de arts uw wensen. Waar stoort u zich aan in uw gezicht en wat zou u graag anders zien? De arts zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke filler de beste optie is. Soms is het niet voldoende om alleen wat rimpels te laten verdwijnen, maar is het mooier als er ook wat extra volume wordt toegevoegd. U kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Behandeling met een spierkracht verminderaar

Wanneer u besluit tot behandeling ondertekenen de arts en u een officiële behandelovereenkomst. Er worden ook foto’s van u gemaakt die in uw medisch dossier gaan. Zo kunnen we achteraf duidelijk zien wat het resultaat van de behandeling is. De spierkracht verminderaar wordt rechtstreeks in de spier gespoten. Door het middel stagneert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren tijdelijk ‘lam’ worden gelegd en spiertrekkingen achterwege blijven.

Na twee dagen is het effect zichtbaar en na ongeveer een week is het resultaat optimaal. Na ongeveer vier maanden is het middel uitgewerkt. De behandeling kan dan worden herhaald. Naarmate een spierkracht verminderaar vaker wordt toegepast, blijft het langer effectief. Gemiddeld tot zes maanden.

Verdoving bij behandeling met een spierkracht verminderaar

Bij een inspuiting met een spierkracht verminderaar is een verdoving niet nodig. De injectienaald die we hiervoor gebruiken is heel fijn en zorgt slechts voor het gevoel van een speldenprikje.

Na de ingreep: spierkracht verminderaar

Na de behandeling met een spierkracht verminderaar kan de huid rood of gezwollen zijn maar dit trekt enkele uren na de behandeling weer weg. U kunt na de behandeling dan ook direct naar huis en bent de volgende dag weer volledig toonbaar. Wel raden wij u aan om meteen na de inspuiting zoveel mogelijk het hoofd rechtop te houden. Dit voorkomt dat de vloeistof naar een ander deel van het gezicht zakt waardoor andere spiergroepen ook het effect van een spierkracht verminderaar gaan vertonen en er bijwerkingen kunnen optreden.

Ook is het verstandig om tot ongeveer 2 uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken. Hierdoor hecht de spierkracht verminderaar zich zo goed mogelijk in de spier en wordt de werking optimaal.

Napijn en herstel bij behandeling met een spierkracht verminderaar

Bij een spierkracht verminderende behandeling is geen sprake van enige napijn. Enkele dagen na de inspuiting is er al een effect zichtbaar en na een week is dat optimaal. Na 3 tot 6 maanden is het spierkracht verminderend middel uitgewerkt en kan de behandeling worden herhaald.

Resultaat van een spierkracht verminderend middel

Het resultaat is dat de huid geen rimpels vertoont en dat deze ook niet kunnen ontstaan. Daarom wordt een spierkracht verminderend middel ook wel preventief toegepast bij jonge mensen. Vooral fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes zijn prima te behandelen. De duur van het resultaat kan per persoon verschillen. Na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen herhaald worden.

Andere delen van het gezicht, zoals mond, wangen en kin zijn niet geschikt (op enkele uitzonderingsindicaties na) voor een inspuiting met een spierkracht verminderend middel. Dit wordt incidenteel gebruikt om lengteplooien in de hals te laten verslappen. Het resultaat hiervan is wisselend. Daarnaast wordt een spierkracht verminderaar steeds vaker gebruikt tegen overmatig transpireren.

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Risico’s en complicaties van een spierkracht verminderaar

Er zijn in het algemeen geen complicaties. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage dosering. In uitzonderlijke gevallen kan een  inspuiting een vreemd effect hebben, dat tijdelijk aanhoudt. Dat is het geval als er horizontale rimpel vlak boven de wenkbrauw wordt ingespoten; een ‘hangend’ ooglid is dan het gevolg.

De behandelende arts zal dan ook altijd heel goed de afweging maken welke rimpels voor een behandeling met een spierkracht verminderaar in aanmerking komen.

Mensen met een zenuw- of spieraandoening en zwangere vrouwen mogen niet behandeld worden. Dit is een beslissing uit voorzorg. Ongeveer 1 tot 2 % van de mensen heeft antistoffen tegen een spierkracht verminderaar. Bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.