Schimmelnagels

ACCZ | A Klinieken

Schimmelnagels

Schimmelnagels

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels (kalknagels) komen zeer vaak voor en worden veroorzaakt door een huidschimmelinfectie. De diagnose is doorgaans op het blote oog te stellen door de verdikte, brokkelige en verkleurde nagel. in sommige gevallen kan de infectie zich over de gehele nagel verspreiden waardoor de nagel kan afbrokkelen of zelfs in zijn geheel loslaten. Schimmelnagels zijn meestal te vinden aan de voeten.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Op iedere huid zijn schimmels aanwezig. Wanneer de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt is er sprake van een infectie. Wanneer de nagel beschadigd raken door bijvoorbeeld knellende schoenen, raken ze gemakkelijk geïnfecteerd. Om uitbreiding of verergering van de schimmelnagels te voorkomen, is het van belang schimmelnagels zo snel mogelijk te behandelen.

Hoe kunnen schimmelnagels behandeld worden?

Voor behandeling van schimmelnagels wordt bij ACCZ | A Klinieken gebruik maakt van een ND; Yag laser in combinatie met een anti-schimmelcrème Door de laserstraling komt warmte vrij waardoor de schimmel in de nagel gedood worden. De omliggende huid, het nagelbed en de nagel zelf blijven gespaard en ondervinden geen schade van deze behandeling. Het voordeel van deze methode is dat er doorgaans maar 3 behandelingen nodig zijn. Het maandenlang slikken van tabletten is dat er doorgaans maar 3 behandelingen nodig zijn. Het maandenlang slikken van tabletten en/of aanbrengen van nagellak of lotions is door behandeling met onze laser dus verleden tijd! Voor meer informatie over behandeling met de ND; Yag laser kunt u onder het kopje ”behandeling lasers huidtherapie vinden”.

Wie komt er in aanmerking voor een schimmelnagel laserbehandeling?

De ND; Yag laser kan worden ingezet bij behandeling van schimmelnagels (kalknagels). Of u een geschikte kandidaat bent voor een schimmelnagellaser is per persoon verschillend en wordt uitgebreid bekeken en besproken tijdens het consultgesprek.

Wie komt niet in aanmerking voor een schimmelnagel laserbehandeling?

Bij twijfel aan de diagnose van schimmelnagel kunt u niet behandeld worden. tevens dient u minimaal zes maanden  voor de behandeling geen roaccutane te hebben gebruikt. Het gebruik van medicijnen die lichtovergevoeligheid veroorzaken (bijvoorbeeld antibiotica, Sint- Janskruid) moet gestopt worden (uiteraard altijd in overleg met u behandelend arts). Diabetes patiënten kunnen niet behandeld worden.

Consult schimmelnagel laser

Wanneer u bij ACCZ | A Klinieken komt voor een eerste consult krijgt u altijd een gesprek met de huidtherapeut die u ook daadwerkelijk gaat behandelen. in dit gesprek bekijkt de huidtherapeut of u geschikt bent voor een schimmelnagel laserbehandeling. Daarvoor zal uw behandelaar vragen naar uw medische achtergrond en of u medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zo eerlijk en uitgebreid mogelijk bent waar het uw gezondheid betreft zodat alle mogelijke risico’s uitgesloten kunnen worden en u op een veilige manier geholpen kan worden. Uiteraard bespreekt u samen met de behandelaar uw wensen. Waar stoort u zich aan en wat zou u graag anders zien? De huidtherapeut zal op basis van uw persoonlijke wensen bekijken welke behandeling de beste optie is. u kunt rekenen op een uitgebreid, open en eerlijk advies, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Indien u besluit over te gaan op een schimmelnagel laserbehandeling, dan wordt een behandelingsovereenkomst door zowel de behandelaar als door u ondertekend.

Voor de schimmelnagel laserbehandeling

Enkele dagen voor de schimmelnagel laserbehandeling dient de nagel kortgeknipt te worden tot een minimale lengte. Tevens dient de nagel zo dun mogelijk te zijn, hiervoor is het soms noodzakelijk het oppervlak van de nagel te vijlen. U kunt dit door een ervaren pedicure laten doen.

De schimmelnagel laserbehandeling

Nadat u heeft plaatsgenomen in de behandelstoel zal uw nagel gereinigd, gedesinfecteerd en ontvet worden. vervolgens wordt de schimmelnagel behandeld met de ND; Yag laser. Deze behandeling kan een tintelend of warm gevoel geven. De behandeling is doorgaans wat gevoelig maar goed te verdragen. Er is geen verdoving nodig.

Na de schimmelnagel laserbehandeling

Na de  behandeling kunt u nog wat warmte en tintelingen voelen in het behandelde gebied. Dit gevoel trekt vanzelf weg. Het is van belang de nagels goed te verzorgen om nieuwe schimmelinfecties te voorkomen. Droog uw voeten en tenen goed af en draag slippers in openbare (douche) ruimtes. Draag dagelijks schone sokken en was deze op 60 graden. het is van belang uw nagels 1 keer per week kort te knippen en zo nodig glad te vijlen. U kunt dit door een ervaren pedicure laten doen. De anti- schimmelnagelcrème (Loprox crème) dient u twee keer per dag dun aan te brengen en rond alle nagels en nagelriemen. tevens dient u de binnenzijde van uw schoenen regelmatig te besproeien met een schimmelwerende spray.

Resultaat van de schimmelnagel laserbehandeling

Na 8 tot 10 weken na de eerste laserbehandeling zult u doorgaans al resultaat merken. doordat de gezonde nagel tijd nodig heeft opnieuw te groeien, is het uiteindelijke resultaat na een half jaar tot een jaar zichtbaar.

Gemiddeld aantal schimmelnagel laserbehandelingen

Het gemiddeld aantal schimmelnagel laserbehandelingen hangt af van de ernst van de schimmelnagel. Doorgaans zijn voor een goed resultaat 3 behandelingen nodig met een interval van 14 dagen. Nieuwvorming van schimmelnagels kan overigens niet voorkomen worden.

Mogelijke risico’s en complicaties van een schimmelnagel laserbehandeling

De nagel kan opnieuw besmet raken. Hierdoor is het mogelijk dat er geen of beperkt resultaat behaald wordt.

Schimmelnagel laserbehandeling en vergoeding door zorgverzkeraars.

Sommige cosmetische behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding. Voor specifieke informatie adviseren wij u uw zorgverzekeraar te raadplegen.

Welke huidtherapeuten voeren schimmelnagel laserbehandeling uit?

Marjolijn Floors