Schaamlipcorrectie

ACCZ | A Klinieken

Schaamlipcorrectie

Informatie over een schaamlipcorrectie

Er bestaat veel verwarring over wat nu eigenlijk de kleine schaamlippen zijn en welke de grote. De kleine schaamlippen zijn de binnenste schaamlippen. Bij een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen spreken we ook wel van een labia correctie. Een schaamlip correctie is een heel bijzondere ingreep. Je kunt er vaak met niemand over praten terwijl je er wel heel erge last van hebt. De genezing duurt lang en de eerste paar weken moet je er veel voor laten.

Wij helpen je daarbij en vertellen je wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Niet omdat we je bang willen maken maar om je zo goed mogelijk te informeren en met als doel dat je na de ingreep niet heel erg snel ongerust wordt.

Overweegt u een Schaamlipcorrectie of Schaamlipverkleining?

Deze ingreep kost € 900,- pijnloos uitgevoerd door de meest ervaren plastisch chirurgen.

Er zijn steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van een of beide binnenste schaamlippen. Wanneer de binnenste schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat pijn of ongemak geven bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of tijdens het vrijen. Het afwijkende uiterlijk van de schaamlippen kan ook schaamte veroorzaken. De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling – hoewel er relatief nog weinig over wordt gesproken.

Benieuwd naar voor en na foto’s schaamlipcorrectie? Bekijk ze hier

Bij een schaamlipverkleining van de binnenste schaamlippen (ook wel labiareductie genoemd) wordt overtollig schaamlipweefsel weggehaald. Deze relatief eenvoudige ingreep kan uw schaamte doen verdwijnen.
Overweegt u deze ingreep, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend consult met onze vrouwelijke consulente. Zij legt u alles rustig uit en kijkt samen met u naar de mogelijkheden.

Consult voor een schaamlipcorrectie

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een schaamlipcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische geschiedenis en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of het resultaat aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Voor de behandeling van een schaamlipcorrectie

Een half uur voor de ingreep neemt u 2 paracetamol van 500mg. U verwijdert al uw sieraden en piercings en zorgt dat u ’s ochtends thuis het operatiegebied volledig heeft geschoren.

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier. De dokter tekent af wat er verwijderd gaat worden en legt stap voor stap uit wat hij aan het doen is.

Een schaamlipcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving of sedatie uitgevoerd door een ervaren plastische chirurg. U wordt bijgestaan door een assistente en zonodig de consulente waar u het consulgesprek mee heeft gehad.

De plastisch chirurg vertelt tijdens de operatie precies wat hij gaat doen en samen met zijn assistent wordt u op een ontspannen wijze door de operatie heen geleid. Tijdens de operatie wordt het teveel aan weefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd, zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Het resterende weefsel van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad. De behandeling duurt gemiddeld een uur.

Verdoving bij een schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie of een schaamlipverkleining wordt binnen A Klinieken meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Bij uitzondering kan dit uiteraard ook onder narcose. Houdt u rekening met de extra kosten die hier aan vast zitten. Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat A Klinieken met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat, wordt u begeleid door een verpleegkundige en uw plastisch chirurg. Om de pijn te bestrijden mag u 8 paracetamol per dag a 500mg. Om de 6 uur 2 paracetamol van 500mg zal er voor zorgen dat u een goed depot opbouwt in de pijn bestrijding.

Na de ingreep van een schaamlipcorrectie

U kunt na de ingreep gewoon naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen. U kunt na de schaamlipcorrectie of de schaamlipverkleining operatie wat napijn hebben door de zwelling en bloeduitstortingen.

Vaak is een lichte pijnstiller hiervoor voldoende. U krijgt na de behandeling van ons een afsprakenkaartje waarop uw eerste controle afspraak is vermeld. Ook staan hier 2 telefoonnummers op die belangrijk zijn als er sprake is van spoed.

Napijn en herstel bij een schaamlipcorrectie

Na een schaamlipcorrectie kan er een aanzienlijke zwelling optreden. Door het behandelde gebied direct goed te koelen kan deze zwelling verminderen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag af. Wij adviseren om de eerste 4 dagen sowieso bijna continue te koelen. Daartoe gebruik je ingevroren doperwten. 2 eetlepels doperwten in een boterhamzakje doen en in de vriezer leggen. Zorg dat je dit de dag voor de operatie al hebt gedaan en er een goede voorraad in de vriezer ligt. Bind gaasjes om de boterhamzakjes met erwten zodat de wond nooit direct wordt blootgesteld aan de bevroren doperwten.

Ook kan er sprake zijn van bloedverlies. Dit kan voorkomen omdat we niet alle bloedvaten dichtbranden bij een operatie waarvan het weefsel zo kwetsbaar is en doorbloed. Dan zou het namelijk zwart worden en afsterven. Als er sprake is van een bloeding, maak je dan niet ongerust. Pak een opgerolde handdoek en leg deze tussen je benen. Blijf gewoon een tijd lang zo zitten zonder er al te veel aandacht aan te besteden. De bloeding zal stoppen.

De dag na de ingreep mag u gewoon douchen. Wij adviseren om de wond 2 keer per dag goed te spoelen met de douchekop. Een (heet) bad wordt afgeraden tot de hechtingen weg zijn, omdat dit de zwelling kan versterken.

De eerste week kan het gaan zitten en het gebruik van het toilet pijnlijk zijn. Wij raden u aan minimaal een week rust te houden, maar normale beweging is juist bevorderlijk voor het genezingsproces. Doordat de schaamlippen zo goed zijn doorbloed, geneest de wond zeer snel.

U mag de eerste week na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Na een week kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk. Wij raden u aan de eerste 6 weken seksueel contact te vermijden, niet te fietsen en te sporten. Probeer onhygiënisch water te vermijden (binnen zwembaden, sauna’s).

Drie weken na de behandeling komt u terug naar de kliniek voor wondcontrole en hechtingen verwijderen, en na 8 weken komt u bij de plastisch chirurg op eindcontrole.

Resultaat na schaamlipcorrectie

Doordat de schaamlippen goed doorbloed zijn, geneest de wond erg snel. De huid wordt volgens de beste techniek gehecht, maar hoe het uiteindelijke litteken eruit ziet verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen genezen de meeste vrouwen erg goed en zie je na een tijdje niks meer van het litteken.
Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Risico’s en complicaties na een schaamlipcorrectie

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%.

Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. De hechting kan scheuren door de zwelling maar maakt u zich daar geen zorgen over. De wond zal slechts iets langzamer genezen. Ook zijn er kleine risico’s verbonden aan een narcose.

Specifiek risico van een labiareductie is een asymmetrisch resultaat. Symmetrie is niet te garanderen, alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is.

Hoe lang ben ik in de kliniek op de dag van de behandeling?

Wij vragen u altijd iets voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn. U wordt dan door een van de assistentes opgevangen. Na de behandeling kunt u rustig even bijkomen in de daarvoor bestemde ruimte waar u uw begeleider weer kunt zien. U zult al met al 1,5 tot 2 uur in de kliniek aanwezig zijn.

Blijft het litteken lang zichtbaar?

Afhankelijk van hoe snel en mooi u geneest is het litteken langer of minder lang zichtbaar. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden erg vurig (rood) kunnen zijn en langzaam steeds lichter worden. En litteken kan zelfs in de jaren na een operatie nog veranderen. Echter, meestal is na enkele maanden het litteken fraai genezen en niet, of nauwelijks meer zichtbaar.

Wanneer mag ik weer sporten?

De meeste mensen gaan na een periode van zes weken weer sporten. Alleen als de bloeduitstortingen langer zichtbaar blijven, raden wij u aan nog even te wachten.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste vrouwen gaan na enkele dagen tot een week weer aan het werk.