Overtollige haargroei bij mannen

ACCZ | A Klinieken

Overtollige haargroei bij mannen

Overtollige haargroei bij mannen

Informatie over overtollige haargroei bij mannen

Algemeen over overtollige haargroei

Overtollige haargroei op de rug, de schouders en de borst kan heel storend zijn. Met laserontharing is het mogelijk de haartjes langdurig tot permanent te verwijderen. A Klinieken werkt met de M5 laser, de nieuwste generatie huidlaser die vele malen krachtiger is dan zijn voorganger. Dit apparaat heeft een golflengte van 1064 nanometer, waardoor de laser dieper in de huid kan komen dan andere lasers en dus meer effect heeft. Ook de snelheid van de M5 laser is een groot pluspunt: hij geeft twee lichtimpulsen per seconde zodat de behandeling veel sneller klaar is.

Laserontharing wordt ook wel permanente ontharing genoemd, maar er is echter geen garantie dat er helemaal geen haartjes meer terugkomen. Meestal zijn zes tot acht behandelingen nodig om 60 tot 70% van de beharing voor meerdere jaren te verwijderen. En dat is toch een flinke winst!

Consult overtollige haargroei

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna. Tijdens dit consult bekijkt de huidtherapeute of u een geschikte kandidaat bent voor een behandeling met de M5 laser. De huidtherapeute zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. De huidtherapeute zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Zij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een andere behandelmethode een optie kan zijn.

U krijgt aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de huidtherapeute als door u wordt ondertekend.

Behandeling overtollige haargroei

In de onderste laag van de huid (de lederhuid) liggen de haarzakjes (follikels) waarin zich de haarwortel bevindt. Hieruit groeit de haar, waarvan u alleen het verhoornde gedeelte kunt zien. Om de haartjes langdurig tot blijvend weg te krijgen is het nodig om het haarzakje te beschadigen, waardoor het geen nieuwe haar meer kan produceren. Dat doen we met behulp van laserlicht. Het haarzakje bevat melanine (pigmentkorrels) die een verschillende kleur kan hebben, van lichtgeel en rood tot bruin en zwart. Hoe meer melanine, hoe donkerder de haar.

Het laserlicht is zo afgesteld dat het alleen wordt opgenomen door de melanine. Door de warmte van het laserlicht beschadigt het haarzakje en kan er geen nieuwe haar meer uit groeien. De huid en het omringende weefsel van het haarzakje absorberen de laserlichtstraal niet. Daardoor is een laserbehandeling een veilige en effectieve behandeling tegen ongewenste haargroei.

Voor de ingreep worden er foto’s van het te behandelen gebied gemaakt. U krijgt tijdens de behandeling een beschermingsbril voor uw ogen. De ingreep zelf duurt meestal een kwartier of een half uur. Na de ingreep wordt zonodig een ijspakking op de onthaarde plek gelegd. Veel van de zichtbare haren vallen vlak na de behandeling al uit. De overige zichtbare haren vallen na twee tot drie weken uit.

Verdoving bij de behandeling voor overtollige haargroei

Laserontharing kan zonder verdoving worden uitgevoerd. De meeste mensen ervaren de behandeling niet als pijnlijk maar beschrijven het alsof er een elastiekje tegen de huid tikt. De hoeveelheid laserenergie is afhankelijk van uw huid- en haarkleur. De tip van het laserhandstuk wordt op een stukje huid geplaatst waarna er kortdurend laserlicht op de huid wordt gestraald. Tijdens de behandeling wordt uw huid gekoeld door speciale koelings-gel op het te behandelde gebied te smeren.

Na de ingreep voor overtollige haargroei

De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een gevoelige en rode huid, alsof deze door de zon verbrand is. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt direct na de behandeling een ijspakking of koelgel op de behandelde plaats gelegd. Soms verschijnen blaasjes of korstjes op de behandelde plek maar deze verdwijnen weer na enkele dagen. Direct na de behandeling kunt u weer alles doen.

Resultaat na de behandeling van overtollige haargroei

Niet iedereen is geschikt voor laserontharing. Haar- en huidskleur spelen namelijk een rol. Donkere haren bevatten meer melanine. En omdat juist de melanine het laserlicht absorbeert, werkt deze methode effectiever bij mensen met bruin of zwart haar. Donkerder tinten rood en donkerblond haar kunnen ook met de laser behandeld worden, maar bij lichtblond en grijze haren is een andere behandeling dan de laser nodig. Een donkere huid bevat veel melanine. Het melanine in de huid zal bij deze huidtypen ook een gedeelte van het laserlicht absorberen. Een erg donkere huid is daarom niet goed geschikt voor laserontharing.

Personen met een lichte huid en donker haar hebben dus het meeste baat hebben bij laserontharing. De M5 laser die A Klinieken gebruikt, maakt behandeling van een donkere huid wel mogelijk, echter het resultaat zal minder zijn dan bij een lichte huid.

Er zijn meerdere behandelingen nodig voor een langdurige of permanente ontharing. De reden hiervoor is simpel. Haren worden gemaakt in de haarzakjes. De haarzakjes doorlopen een cyclus van drie fasen. Niet alle haarzakjes doorlopen deze drie fasen op hetzelfde tijdstip. Op het moment van de laserbehandeling zullen sommige haarzakjes in de groeifase zijn, andere zijn in de overgang- of rustfase. De laser heeft alleen effect op de haarzakjes die in de groeifase zijn, omdat er dan voldoende melanine is om het laserlicht op te nemen. Op de haarzakjes die in de overgangs- en rustfase zijn heeft de laser geen effect.

Meerdere behandelingen zijn dus nodig om alle haarzakjes eenmaal in de groeifase te treffen en te inactiveren. Om zeker te zijn dat een groot gedeelte van de niet behandelde haarzakjes bij een volgende behandeling wel in de groeifase is, dient er circa zes weken tussen de behandelingen in zitten. Over het algemeen zullen zes tot acht behandelingen voldoende zijn. Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Risico’s en complicaties bij de behandeling voor overtollige haargroei

Ernstige complicaties na laserontharing komen zelden voor. Na de behandeling is de huid wat gevoelig, rood en gezwollen; dit trekt meestal na enkele uren tot maximaal één dag weg. Soms is er sprake van een algehele of gedeeltelijke verkleuring van de huid: de huid wordt lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie). Deze kleurverandering is meestal tijdelijk. Als u last heeft van huidaandoeningen zoals eczeem of een koortslip, dan kan dit door de laserbehandeling verergeren.