Overmatig zweten bij mannen

ACCZ | A Klinieken

Overmatig zweten bij mannen

Overmatig zweten

Informatie over spierkracht verminderaar

Algemeen over spierkracht verminderaar

Een middel dat werkt als spierkracht verminderaar is vooral bekend geworden als middel tegen het wegspuiten van rimpels. Dat lukt doordat een spierverzwakker de spierwerking vermindert en de rimpels niet meer zo duidelijk in de huid getrokken kunnen worden. Een spierkracht verminderaar werkt op de zenuwoverdracht van de zenuw naar de spier. Het blokkeert de vrijgave van acetylcholine, een neurotransmitter. Deze stof geeft de zenuwimpuls door naar de spier. Op dezelfde manier geeft acetylcholine een zenuwsignaal door aan de zweetklieren. Met dit verschil: een spierkracht verminderaar werkt op willekeurige spieren, bij zweetklieren gaat het om een onwillekeurig proces. Met andere woorden: een spierkrachtverzwakker blokkeert de bewuste samentrekking van een spier en blokkeert de werking van zweetklieren, een proces dat niet bewust beïnvloed kan worden.

Een spierkracht verminderaar blijkt uitstekend te werken bij overmatig transpireren onder de oksels, handen en voeten. Een probleem dat zeer veel hinder geeft in het dagelijkse leven. Zo moeten sommige mensen enkele malen per dag hun shirt wisselen of zijn er mensen die een overhemd na viermaal dragen kunnen weggooien. Het materiaal is dan zo sterk aangetast door het agressieve transpiratievocht. Voor die mensen is een behandeling met een spierkracht verzwakker geschikt.

Consult spierkracht verminderaar

De cliënt die voor het eerste consult komt, krijgt een eerlijk advies en een zo volledig mogelijk beeld van de behandeling en de periode erna. De verstrekte mondelinge informatie wordt bovendien op schrift gesteld in de vorm van een behandelovereenkomst en instructies voor de voor- en nazorg van de behandeling.

Tijdens het gesprek met de arts wordt bepaald of de cliënt geschikt is voor de behandeling met een spierkracht  verminderaar. Ook wordt gekeken of de verwachtingen van de cliënt overeenstemmen met hetgeen de arts kan bieden. De arts zal het behandelplan toelichten. De cliënt informeert de arts over haar/zijn gezondheid en welke medicijnen er eventueel worden gebruikt. Als aanvulling zal de verpleegkundige zorgen dat de cliënt aanvullende informatie krijgt met betrekking tot de nazorg en controle van de behandeling. Wanneer de cliënt besluit de behandeling te ondergaan, wordt een behandelingsovereenkomst tussen de cliënt en de arts getekend.

Behandeling spierkracht verminderaar

De behandeling duurt 10 minuten. A Klinieken doet niet, zoals in andere klinieken de proef met jodium-zetmeel. Dat is ouderwets. Bij iemand die overmatig transpireert is voor een ervaren arts heel goed te zien op welke plekken deze persoon teveel zweet produceert. Na afloop zijn geen speciale maatregelen nodig. De werking houdt 3 tot 6 maanden aan.

Verdoving bij behandeling met spierkracht verminderaar

Er vindt bij een inspuiting geen verdoving plaats. De injectienaald is heel fijn en zorgt slechts voor het gevoel van een speldenprikje.

Na de ingreep

Na de inspuiting kan er ter plekke roodheid en een zwelling ontstaan en soms een bloeduitstorting. Deze symptomen trekken zeer snel weg en de volgende dag is men weer toonbaar. Na een behandeling in de oksels onmiddellijk. U kunt na de ingreep dan ook meteen naar huis.

Napijn en herstel na behandeling met spierkracht verminderaar

Bij een behandeling is geen sprake van enige napijn. Enkele dagen na de inspuiting is er al een effect merkbaar en na 2 weken is dat optimaal. Na 3 tot 6 maanden is de spierkracht verminderaar uitgewerkt en kan de behandeling worden herhaald.

Resultaat na een behandeling

Het resultaat is dat de zweetklieren minder of geen transpiratie meer produceren. De duur van het resultaat kan per persoon verschillen. Na 3 tot 6 maanden is het middel uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen herhaald worden. In tegenstelling tot het gebruik  in het gelaat, kan een spierkracht verminderaar in de oksel zonder onderbreking herhaald worden. De behandeling helpt niet bij iedereen. Ongeveer 4% van de mensen heeft onvoldoende baat bij deze therapie.

  • Alternatieven voor een behandeling met een spierkracht verminderaar zijn:
    Antitranspiratie middelen, eventueel op recept
    Liposuctie van de zweetklieren onder de oksels
    Lontoforese (fysiotherapeutische behandeling van overmatig zweten)

Risico’s en complicaties bij een behandeling met een spierkracht verminderaar

Er zijn geen risico’s bekend van behandeling tegen overmatig transpireren.

Welke plastisch chirurgen voeren behandelingen met een spierkracht verminderaar bij mannen uit:

Dokter E.B.H. Van Onselen – Plastisch Chirurg
Dokter Z. Kruppa – Plastisch Chirurg