(Over)beharing

ACCZ | A Klinieken

(Over)beharing

(Over)beharing

Wat is (over)beharing?
Beharing bevindt zich op het hele lichaam, met uitzondering van de voetzolen en handpalmen. Haren hebben een duidelijke functie. Ze dragen bij aan de warmteregulatie van ons lichaam. Doordat haren rechtop gaan staan (kippenvel) wordt de lichaamstemperatuur geregeld door het vasthouden van warmte. Desondanks wordt beharing vaak ongewenst bevonden waarvoor er verschillende technieken zijn om beharing te verminderen. Het komt regelmatig voor dat beharing is toegenomen, soms op plekken waar dit normaal is, soms op plekken die kenmerkend zijn bij mannelijke haargroei. In dit geval spreekt men van overbeharing.

Hoe ontstaat (over)beharing?
Er zijn verschillende vormen van ongewenste haargroei. Het kan gaan om normale beharing die als ongewenst wordt gezien. Het kan ook zijn dat de normale beharing is toegenomen onder invloed van bijvoorbeeld medicijnen of menopauze. Toegenomen haargroei op plekken waar dit normaal is wordt hypertrischose genoemd. Mannelijke haargroei bij vrouwen wordt hirsutisme genoemd. Mannelijke hormonen zoals testosteron / androgenen spelen hierbij een rol. Soms is hormoononderzoek nodig indien de menstruatiecyclus onregelmatig is.

Hoe kan (over)beharing behandeld worden?
Voor behandeling van (over)beharing wordt bij ACCZ | A Klinieken gebruik gemaakt van een gecombineerde Alexandrite en NdYag laser. De Alexandrite laser wordt voornamelijk ingezet voor behandeling van een licht huidtype. De NdYag laser is goed geschikt voor mensen met een donker huidtype. Het voordeel van het gebruik van de NdYag laser bij de donkere huid is dat de NdYag laser het bloed in de haarvaatjes absorbeert en minder werking heeft op het (huid)pigment. Hierdoor is het bij ACCZ | A Klinieken mogelijk ook de donkere huid op een veilige manier te behandelen. Voor meer informatie over behandeling met de Alexandrite en NdYag laser klikt u op het betreffende laserapparaat.