Ooglidcorrectie van de onderoogleden

ACCZ | A Klinieken

Ooglidcorrectie van de onderoogleden

Algemeen over een ooglidcorrectie van de onderoogleden

Het is een oplossing voor de wallen en/of een overschot aan huid met een natuurlijk resultaat. Een ooglidcorrectie van de onderoogleden is een kleine operatieve ingreep onder lokale verdoving.

Bij een ooglidcorrectie van de onderoogleden gaat het vaak om de bekende wallen. Ze zijn vooral bij lichtval van boven of opzij zichtbaar, door de schaduwwerking van het invallende licht. De wallen worden meestal veroorzaakt door het uitbollen van vet, dat zich rond het oog in de oogkas bevindt. Tijdens een ooglidcorrectie van de onderoogleden wordt wat van dit vet verwijderd of teruggeduwd.

Overweegt u een Onder Ooglidcorrectie?

Huidoverschot van de onderoogleden

Ten gevolge van het minder elastisch worden van de huid kunnen de onderoogleden slapper worden en uitzakken. Hoewel rimpelvorming tot het normale verouderingsproces behoort, kan door het uitzakken van de oogleden een overigens nog jong gezicht veel ouder en vermoeider lijken. Een ooglidcorrectie van de onderoogleden kan in deze situatie een sterke verbetering brengen, met behoud van een natuurlijke uitstraling.

Indien er sprake is van donkere kringen onder de ogen kan deze verkleuring het gevolg zijn van een erg dunne huid en weinig onderhuids vetweefsel, zodat de onderliggende spier donker doorschijnt. Heb er sprake van een huid met een donker pigment, dan kan een “teveel aan huid” in het onderooglid ook een donkere verkleuring geven. Behandeling van een dunne huid is eigenlijk niet goed mogelijk. Bij donkere kringen door een “teveel aan huid” kan de huid worden verwijderd.

Wie komt er voor een ooglidcorrectie van de onderoogleden in aanmerking?

Of een ooglidcorrectie van de onderoogleden een oplossing kan bieden wordt bij iedere patiënt individueel bekeken. Leeftijd speelt geen rol van betekenis. Zogeheten kraaienpootjes verdwijnen door deze operatie overigens niet. Deze zijn eventueel aanvullend met een spierkracht verminderaar te behandelen, natuurlijk alleen indien u dit wenst. Indien u ook klachten heeft over het zien, tranen, of juist droge ogen, dan is het aan te raden om dit in het eerste gesprek met uw plastisch chirurg te melden.

Als gevolg van het ouder worden en ook bij aanleg voor deze aandoening worden de oogleden slapper en dunner. Soms is het verstandig om een gecombineerde ingreep te laten doen met een bovenooglidcorrectie van de onderoogleden . Uw plastisch chirurg kan u heel goed uitleggen wanneer dit het geval is.

Verwachtingen van een ooglidcorrectie van de onderoogleden

Een ooglidcorrectie van de onderoogleden biedt, mits op de juiste wijze en bij de daarvoor aangewezen patiënt uitgevoerd, een goede verbetering en een verfrissende blik. Wees realistisch in uw verwachtingen. Tracht deze goed op een rijtje te zetten en bespreek ze vooraf met uw plastisch chirurg. De plastisch chirurg die uw behandeling zal uitvoeren heeft een zeer ruime ervaring met deze ingreep.

Voor de ingreep van een ooglidcorrectie van de onderoogleden

De ingreep vindt in principe onder lokale verdoving plaats. U kunt dan voor de ingreep gewoon eten en drinken. Alleen als onder algehele verdoving geopereerd wordt, moet u nuchter zijn, dat wil zeggen 6 uur voorafgaand aan de operatie niets eten en/of drinken.

Als u medicijnen neemt die “het bloed dunner maken” en waarvoor u onder controle staat van de trombosedienst, dient u dit van te voren aan uw plastisch chirurg melden. Dit omdat deze medicijnen namelijk, na toestemming van de voorschrijvende dokter, tijdelijk gestaakt dienen te worden voor de operatie.

Zorgt u ervoor dat u voor de ingreep absoluut geen make-up gebruikt, ook geen dagcrème. U dient al uw sieraden, horloge en piercings voor de operatie af te doen. Verder adviseren wij u twee dagen voor tot twee dagen na de ingreep geen alcohol te nuttigen.

Een half uur voor de ingreep adviseren wij u om 2 tabletten van 500mg Paracetamol  te nemen. Dit zorgt ervoor dat u nog minder pijn zult voelen tijdens de ingreep. Indien u erg zenuwachtig bent kunnen we u eventueel aan het begin van de operatie een rustgevend medicament geven. De ingreep zal qua duur ongeveer een half tot een uur voor beide oogleden, bedragen.

Beschrijving van de operatie van een ooglidcorrectie van de onderoogleden

Vooraf wordt in staande of zittende positie door uw plastisch chirurg exact bepaald hoeveel er aan huid- en/of vetoverschot bij u aanwezig is. Hij tekent dit af met een watervaste stift. Vervolgens komt u liggen op de behandelstoel en wordt het gehele gezicht gepoetst met een soort zeepoplossing die niet brand op uw huid of in de ogen. Hierna komen er steriele doekjes om het haar en in de hals. U mag dan niet meer aan uw gezicht komen met uw handen.

Vervolgens zet de plastisch chirurg een verdovingsprikje aan de beide zijkanten van uw oog en vanuit dit verdoofde stukje huid wordt de rest van het onderooglid verdoofd. De prikjes gebeuren met het kleinste naaldje wat er bestaat. De gebruikte verdovingsvloeistof geeft geen branderig gevoel in tegenstelling tot de vloeistof die veelal gebruikt wordt voor het zetten van lokale verdovingen.

Als de onderoogleden verdoofd zijn voelen ze dik en gezwollen aan. Dit is ook het geval omdat er veel verdovingvloeistof in uw oogleden is gespoten. De verdoving werkt meteen. Na het insnijden van de huid wordt het vetcompartiment opgezocht. Het overschot aan vetweefsel wordt met een laserachtig apparaatje verwijderd. Dit om alle bloedvaatjes direct dicht te branden. Hierdoor is de kans op bloedingen eigenlijk nul geworden. Hierna wordt het verslapte deel van de kringspier van het oog strakker gemaakt, zo nodig deels verwijderd en wordt het overschot aan huid verwijderd.

Na controle of de wond helemaal droog is wordt er begonnen met hechten. Hiervoor wordt een heel dun zeer geavanceerd hechtdraadje gebruikt die niet zal opzwellen in de wond. Het litteken valt 1 a 2 mm onder de wimperhaartjes van het onderooglid en is na enige tijd nagenoeg onzichtbaar.

De hechtingen worden afhankelijk van uw situatie, maar meestal na ongeveer 7 dagen verwijderd. Door op deze wijze te werk te gaan, zal het litteken vrijwel onzichtbaar genezen. De pijn na de operatie is zeer gering en meestal zijn pijnstillers niet eens nodig.

De ooglidcorrectie van de onderoogleden wordt soms tegelijkertijd met een ooglidcorrectie van de bovenoogleden gedaan. Het resultaat is dan over het algemeen spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op de gezichtsuitdrukking.

Wat gebeurt er na de ingreep van een ooglidcorrectie van de onderoogleden

U gaat naar huis met kleine steristrips op de wondjes aan de zijkant van de ogen. Om zo veel mogelijk zwelling tegen te gaan, kunt u het beste direct na de ingreep zoveel mogelijk koelen totdat u naar bed gaat.

Wij adviseren u te koelen met diepvriesdoperwten, waarvan u 2 a 3 eetlepels in een plastic boterhamzakje doet. Legt u op beide ogen een zakje, maar zorg er altijd voor dat u een gaasje of tissue tussen het diepvriesproduct en uw huid doet. Direct contact tussen uw huid en het ijskoude product moet worden vermeden.

U mag van ons in ieder geval geen auto besturen en we raden u aan om direct te starten met het koelen, dus raden wij u aan om te regelen dat u door iemand thuisgebracht wordt.

Het gebied rondom de ogen zal gezwollen en branderig aanvoelen, maar door consequent goed te koelen zal deze branderigheid en zwelling worden tegengegaan. Echter oogleden zwellen gemakkelijk op en worden snel blauw. En de blauwe plekken kunnen enige tijd blijven. Meestal zijn ze na een week veelal weg.

Zodra de hechtingen zijn verwijderd, mag er ook weer make-up gebruikt worden. Het is mogelijk, dat u na de ingreep tijdelijk last heeft van ‘droge’ ogen of ogen die wat overgevoelig zijn voor licht, maar dit is van tijdelijke aard.

Complicaties na een ooglidcorrectie van de onderoogleden

Mogelijke complicaties zoals een nabloeding of een infectie komen maar zelden voor. Te veel huid verwijderen is natuurlijk iets wat niet de bedoeling is en zal indien dit het geval is, moeten worden gecorrigeerd.

Als U na een operatie aan de onderoogleden ernstige pijn krijgt in of rondom het oog, of het gezichtsvermogen van een van de ogen minder wordt in de eerste uren na de operatie, dient u direct de plastisch chirurg te waarschuwen. Er is dan mogelijk sprake van een bloeduitstorting rondom de oogbol. Als deze niet snel behandeld wordt zou dat in het ergste geval zelfs tot blindheid kunnen leiden. Deze situatie is echter extreem zeldzaam!

U KRIJGT ALTIJD EEN SPOEDNUMMER MEE WAARMEE WIJ 24 UUR PER DAG EN 7 DAGEN PER WEEK VOOR U BEREIKBAAR ZIJN!

Wat U verder nog moet weten over een ooglidcorrectie van de onderoogleden

Het is van groot belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan, dit om zwelling tegen te gaan. Dit houdt in dat u onder andere niet mag bukken, voorover buigen, persen, of zwaar tillen. Ondanks het opvolgen van onze adviezen kan het zijn dat de ogen er in de eerste dagen wat gezwollen en blauw uitzien. U moet er op rekenen dat de ergste zwelling en verkleuring meestal na 1 week maar soms pas na twee weken is verdwenen; het definitieve resultaat wordt pas na 6 weken bereikt.

Het gebruik van make-up rondom de ogen vanaf een week na de operatie weer toegestaan. Douchen mag u gewoon na de ingreep. Natuurlijk niet urenlang water langs de wondjes laten lopen of in bad laten weken, want de hechtpleisters hechten heel goed maar niet eindeloos. Dep de hechtpleisters droog als ze nat zijn geworden. Na de ingreep wordt u op controle verwacht gemiddeld een week na de ingreep, voor het verwijderen van de steristrips en hechtingen.

Een eindcontrole na 6 tot 8 weken, ook voor het maken van de eindfoto’s, wordt door ons altijd gewaardeerd. Koop geen littekencrèmes omdat wij u een littekencrème voorschrijven waarvan de kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Na het verwijderen van de hechtpleisters kunt starten met het 2 maal daags (dun) smeren van de littekencrème. Weer een week later wordt u geadviseerd om het litteken ook te masseren (dit kan met de littekencrème). Hier dient u mee door te gaan tot uw laatste controle, 6 tot 8 weken na de ingreep.

*ACCZ | A Klinieken behoudt het recht om prijsveranderingen van behandelingen elk gewenst moment door te voeren.