Liposuctie

ACCZ | A Klinieken

Liposuctie

Liposuctie

Liposuctie ofwel liposculpture/liposculptuur

Liposuctie is “suctie” (zuigen) van “lipo” (vet). Omdat de term liposuctie voor sommige geassocieerd werd met vetafzuiging door middel van grote dikke zuigbuizen, werd in plaats van “liposuctie” ook de term “liposculpture” geïntroduceerd. Liposculpture is slechts een andere term dan liposuctie, maar houdt hetzelfde aan: vetafzuigen.

Liposuctie indicaties

Bij liposuctie gaat het om selectief vetafzuigen. In tegenstelling tot wat men vaak suggereert, is liposuctie geen behandeling tegen overgewicht! Indien er sprake is van overgewicht is een liposuctie dus niet de oplossing, en dient men af te vallen.

Als er sprake is van disproportionele ophopingen is liposuctie een fraaie manier tot het “herstellen van de juiste verhoudingen”. Omdat het lichaam vaak voorkeurslocaties heeft om vet op te slaan, kan er sprake zijn van een indicatie tot het uitvoeren van een liposuctie behandeling, bij een relatief slank figuur. Indien het gewenste resultaat zonder liposuctie moet worden bereikt, moeten mensen soms zo veel afvallen dat ze niet meer tevreden zijn met de andere gebieden (gezicht wat er gaat invallen of borsten die slap en leeg worden). Bij uitzondering wordt er liposuctie wel eens uitgevoerd bij mensen die een relatief overgewicht hebben. In deze gevallen dient de liposuctie behandeling ter correctie van ofwel mechanische klachten danwel ter motivatie om sportactiviteiten te gaan ontplooien teneinde verdere gewichtsafname te bereiken. Tenslotte kan er ook een liposuctie behandeling worden uitgevoerd als combinatiebehandeling met een lipofilling. Dan dient de plaats waar de liposuctie wordt uitgevoerd als donorplaats voor het oogsten van vetcellen. Na de (speciale uitvoering van) liposuctie, wordt het vetweefsel geprepareerd voor het injecteren in het daarvoor bestemde gebied (bijvoorbeeld gezicht, borsten of billen).

Liposuctie standaard locaties

 • Liposuctie van de maagregio (deel van de buik boven de navel)
 • Liposuctie van de buikregio (ofwel onder de buik, buikveel onder de navel)
 • Liposuctie van de schaamstreek (ofwel venusheuvel)
 • Liposuctie van de flanken (ofwel taille, voorste deel flanken boven de heup)
 • Liposuctie van de rugtaille (achterste deel van de flanken/rug boven de bil)
 • Liposuctie van de rug onder BH Liposuctie van de heupen (ofwel “zadeltassen”)
 • Liposuctie van de achterzijde bovenbeen-bil overgang (ofwel “banana roll”)
 • Liposuctie van de achterzijde benen
 • Liposuctie van de binnenzijde benen
 • Liposuctie van de binnenzijde knieën
 • Liposuctie van de voorzijde knieën
 • Liposuctie van de kuiten.

Liposuctie speciale zijden

 • Liposuctie hals
 • Liposuctie kin
 • Liposuctie kaaklijn
 • Liposuctie nek (“buffalo hump”)
 • Liposuctie borsten man
 • Liposuctie borsten vrouw
 • Liposuctie bovenarmen

Liposuctie, informatieve voorbereiding voor de behandeling

Buiten uitvoerige voorlichting over het hele behandelingstraject, dient u te worden gewezen op de risico’s en complicaties van een eventuele liposuctie behandeling. Daarnaast moet voor de verwachting heel duidelijk besproken zijn wat uw verwachting is ten aanzien van het resultaat. Dit dient overeen te komen met hetgeen de behandelende plastisch chirurg verwacht te kunnen bereiken als resultaat.

Liposuctie, praktische voorbereiding voor de behandeling

Bij een liposuctie behandeling dient er een voorbereiding plaats te vinden. Indien u bloedverdunners gebruikt dient u deze, in overleg met uw voorschrijvende dokter, te worden gestaakt. Indien van belang dient u voor de liposuctie behandeling, gerichte adviezen te ontvangen voor het minimaliseren van de kans op het ontstaan van complicaties. Voor de liposuctie dient u de te behandelen gebieden te scheren/ontharen. Geen bodylotion of massageolie gebruiken tot 12 uur voor de liposuctie behandeling.

Liposuctie, vorm van verdoving

Liposuctie kan worden uitgevoerd onder volledige narcose of met plaatselijke verdoving (tumescent anesthesie). Bij de keuze zijn er meerdere factoren van belang:

 • Ten eerste: de persoonlijke voorkeur van de cliënt/patiënt die in aanmerking komt voor de liposuctie.
 • Ten tweede: de voorkeur van de behandelende plastisch chirurg, gespecialiseerd in liposuctie behandelingen. Hierbij wordt er afgewogen welke vorm van anesthesie het beste resultaat zou opleveren bij de kandidaat voor liposuctie in het bijzonder.
 • Ten derde: de medische voorkeur met betrekking tot de lichamelijke conditie van de liposuctie kandidaat.

De liposuctie behandeling: het verdoven en het verweken van vetweefsel

Eerst worden de te behandelen locaties gefotografeerd en afgetekend. De foto’s zijn onderdeel van uw medische dossier. Het aftekenen dient als aanduiding/referentie ten behoeve van de liposuctie behandeling. Hierna volgt het eventueel onder narcose brengen, indien er voor deze vorm is gekozen.

Het gebied wat behandeld gaat worden, wordt gedesinfecteerd en vervolgens steriel afgedekt met steriele doeken.

Er worden kleine openingetjes in de huid gemaakt om een hele dunne infiltratiecanule te kunnen inbrengen. Door dit hele dunne buisje, net iets meer dan 1 mm dik, wordt vloeistof (“tumescent oplossing”) in het vetweefsel ingebracht.

In deze waterige vloeistof zit het verdovingsmiddel, een middel die de branderigheid doet verdwijnen en een middel die de bloedvaatjes doen samenknijpen waardoor er tijdens de liposuctie geen bloedverlies zal optreden. Indien u niet slaapt tijdens de behandeling kunt u soms wat “steekjes” voelen tijdens de fase van het inbrengen van de tumescent vloeistof. Op het moment dat het “sproeikopje” van het dunne buisje vloeistof in een gebied heeft gesproeid, is het gebied direct gevoelloos geworden. Op deze manier wordt het hele met liposuctie te behandelen gebied gedaan. Met deze vorm van verdoven van het met liposuctie te behandelen gebied, is de liposuctie goed te ondergaan. Meestal is er even tijd nodig om de vloeistof in te laten werken.

De liposuctie behandeling: het losmaken van vetcellen en stamcellen

Na het inbrengen van de tumescent vloeistof wordt er een revolutionair belangrijke handeling uitgevoerd. Deze vorm van liposuctie is in de Verenigde Staten ontwikkeld en heeft bewezen mooiere en meer betrouwbare resultaten te kunnen geven dan de conventionele vorm van liposuctie.

————————————————————————

Liposuctie / Liposculpture

Informatie over Liposuctie / Liposculpture

Algemeen bij liposuctie / liposculpture (vraag ook naar de nieuwste technieken zoals Lipo laser/smart lipo)

U wilt een liposuctie behandeling ondergaan en u heeft of krijgt nog een uitgebreid persoonlijk gesprek met onze arts over de methode, pré en post operatief, de evt. risico’s en complicaties en wat voor een resultaat u kunt verwachten met deze behandeling.

Belangrijke informatie over liposuctie met tumescent – lokale anesthesie

Met liposuctie is het mogelijk, om de vorm en het silhouet van bepaalde lichaamsdelen te modelleren. Plaatselijke vetophopingen, die vaak door sport activiteiten en dieet niet weg te krijgen zijn, worden blijvend verwijderd. Hoewel het bij liposuctie in de plastische en cosmetische sector om een relatief nieuwe methode gaat, zijn er inmiddels veel vorderingen en verbeteringen verkregen.

De operatie zal bij ons onder lokale verdoving plaatsvinden. Een volledige narcose met alle ( voor – ) en nadelen is niet nodig.

Tijdens het informatieve consult wordt u gevraagd naar evt. vroegere ziektes. Wilt u alle belangrijke ( vroegere ) ziektes, operaties en evt. complicaties, medicijnen en bekende allergieën tijdens het consult vertellen? Uw vermelding hierover is bijzonder belangrijk om de operatie risico’s zo klein mogelijk te houden.

De behandeling: liposuctie

Bij liposuctie met tumescent – lokaal anesthesie wordt na de verdoving een lange, dunne stompe naald in het onderhuidse vetweefsel ingebracht. De incisies die hiervoor nodig zijn, zijn niet groter dan 3 – 4 mm en na een paar weken bijna niet meer zichtbaar. Ondanks de kleine incisies kan er genoeg vet blijvend verwijderd worden. Eenmaal afgezogen vetcellen kunnen niet meer nieuw gevormd worden. Door deze methode toe te passen bestaat nauwelijks een gevaar van verwonding van zenuwen of grotere bloedvaten.

De dag van de operatie: liposuctie

Op de dag van de operatie mag u gewoon eten en drinken. Een licht ontbijt of lunch is zelfs gewenst. Alcohol mag u niet nuttigen. Op deze dag geenbodylotion gebruiken. Gelieve een extra onderbroek mee te nemen.

Vertelt u nog een keer welke medicijnen u gebruikt of in de week van de operatie hebt ingenomen.

Na het desinfecteren van het behandelde gebied wordt het operatiegebied staand afgetekend en dit met foto’s vastgelegd. Daarna neemt u op de behandelstoel plaats. De plaatsen waar de openingen zullen ontstaan worden met een normaal verdovingsmiddel lokaal verdoofd. Daarna wordt de tumescent – vloeistof in het onderhuidse vet weefsel gespoten. Dat doet weinig tot helemaal geen pijn. De ingespoten gebieden worden langzamerhand gevoelloos. Mocht het behandelde gebied tijdens de operatie toch nog gevoelig zijn, kan er op ieder moment tumescent – vloeistof bijgespoten worden. Aan het einde van de behandeling gaat u naast de behandelstoel staan zodat de arts het eind resultaat kan bekijken en eventueel nog iets kan bijwerken. Op dat moment kunt u soms al enigszins zien hoe het resultaat zal gaan worden. Na de behandeling worden de openingen met verband afgedekt en wordt u geholpen met het aantrekken van een drukpak.

Door de plaatselijke verdoving zal het behandelde gebied nog enkele uren verdoofd aanvoelen. Als het gevoel weer langzaam terug komt, kan er lichte pijn optreden. Als u wilt mag u daarvoor paracetamol gebruiken. In verband met risico op nabloedingen mag u geen andere pijnstillers gebruiken.

In het algemeen zult u zich na de operatie fit en goed voelen en zult u geen last van een kater gevoel hebben, wat na een narcose wel het geval is. Toch mag u onder geen enkel beding zelf auto rijden. U moet zich door iemand op laten halen of zelf een taxi nemen.

Een lange autorit na de operatie raden wij af i.v.m. trombosegevaar. Wij adviseren u op de operatiedag gemakkelijke kleding( joggingbroek ) te dragen, aangezien u door de tumescent vloeistof, verband en drukpak eerst iets dikker bent dan normaal. Aangezien de grote hoeveelheid tumescent vloeistof de eerste 24 uur als roze kleurige vloeistof uit de openingen loopt is het raadzaam om goed uitwasbare kleding te dragen.

Het resultaat na een liposuctie

Vetcellen die afgezogen zijn, kunnen zich niet meer opnieuw ontwikkelen. Bij gewichtsverandering wordt het “nieuwe” silhouet proportioneel veranderd, zonder dat er b.v. weer een rijbroek ontstaat die al eerder behandeld is.

Bij liposuctie wordt er met een stompe naald meerdere tunnels in het vetweefsel gemaakt, die tijdens de genezing samentrekken en krimpen. Zo wordt de huid met het spierweefsel samengetrokken.

Liposuctie is een geschikte methode om vetophopingen ( b.v. rijbroek ) bij een ideaal tot normaal gewicht blijvend te verwijderen. Het vervangt geen dieet. Er worden juist zones behandeld die met een dieet of intensief sporten niet verminderen.

Hoewel liposuctie een spectaculair resultaat geeft met een duidelijk mooier figuur is het niet realistisch om een droomfiguur te verwachten. Ongeliefde cellulite ( sinaasappel huid ) word door de liposuctie zichtbaar verminderd.

Zoals bij iedere operatie zijn er ook na een liposuctie behandeling risico’s, bijwerkingen en complicaties mogelijk zoals b.v. zwelling, bloeduitstortingen en een tijdelijk doof gevoel van de huid. Fijne onregelmatigheden kunnen af en toe als gevolg van de liposuctie optreden; ze worden door de tumescent-techniek echter zeer minimaal gehouden. Zware complicaties zoals bloedingen, trombose en longenembolie, infecties van het desbetreffende gebied met evt. optredende cyste vorming, blijvende weefsel verharding en huidverkleuring, vet embolie, allergische reactie of ook een uitgesproken “deuk “vorming zijn zeer zeldzaam onder 0,1%.

De tijd na de liposuctie behandeling

De functie van het drukpak is het onderhuidse weefsel weer aan elkaar te hechten, zodat er in de smalle tunnels, geen vochtophopingen ontstaan.

Het drukpak moet minimaal 48 uur dag en nacht gedragen worden. Wij adviseren het drukpak daarna nog 4 weken overdag te dragen.

Na de operatie adviseren wij u het rustig aan te doen. Niettemin is beweging erg belangrijk om de tumescent vloeistof kwijt te raken. Een kleine wandeling is aan te bevelen, maar te veel lichamelijke belasting moet u vermijden.

Na de operatie is het aan te bevelen om veel te drinken b.v. vruchtensap, limonade, water, kruidenthee maar geen alcohol. Het avondeten moet licht zijn.

De volgende dag kunt u weer autorijden maar lange afstanden kunt u nog beter even vermijden. Veel cliënten kunnen al naar 1 of 2 dagen aan het werk, maar het kan best zijn dat u zich nog enkele dagen rust wilt gunnen.

Het is aan te bevelen om na 1 week het behandelde gebied licht te masseren met een vlakke hand. Krijgt u na de behandeling last van hevige pijn, bloedingen of koorts neemt u dan gelijk contact op met de kliniek .

Welke plastisch chirurgen voeren liposuctie / liposculpture uit:

Dokter E.B.H. Van Onselen – Plastisch Chirurg
Dokter Z. Kruppa – Plastisch Chirurg