Fractional Laser

ACCZ | A Klinieken

Fractional Laser

Fractional laser

Informatie over fractional laser

Algemeen over fractional laser

Fractional laser is de nieuwste generatie huidlaser. In de jaren 60 werden de eerste lasers voor huidaandoeningen op de markt gebracht. Deze eerste lasers waren met name geschikt voor het verwijderen van tatoeages en pigmentvlekken. Nieuwe soorten lasers werden al snel geïntroduceerd. Ontharing, rimpelvermindering, en huidverjonging waren nieuwe indicaties die met deze lasers te behandelen waren.

Voor huidverjonging en huidverbetering werd met name de CO2 laser gebruikt. Dit is een ablatieve laser. Een ablatieve laser verhit het oppervlak (de bovenste huidlaag) zodanig dat het verdampt. De behandeling is pijnlijk en vindt onder (plaatselijke) verdoving plaats. Er ontstaat een oppervlakkige wond die veel nabehandeling vereist. Doordat er een grote (oppervlakkige) wond ontstaat is het risico op infecties groot. De roodheid en zwelling na de behandeling kunnen wel tot 3 maanden aanhouden.

Mogelijke bijwerkingen van de CO2 lasers:

 

 • Witte vlekken die niet altijd verdwijnen
 • Het advies is om gedurende 6 weken voor de behandeling blootstelling aan zonlicht te vermijden
 • Donkere vlekken die meestal wel verdwijnen.
  Hiervoor is het advies om na de behandeling blootstelling aan zonlicht te vermijden tot 3 maanden na de CO2-laser behandeling
 • Wondinfectie
 • Littekenvorming
 • Roodheid die niet verdwijnt. Dit is een zeldzame bijwerking van de CO2-laser en kan eventueel behandeld worden met een vaatlaser
 • Rosacea. Dit is een aandoening van het gelaat met rode bultjes en puisten die berust op aanleg maar die door de laserbehandeling (vooral de CO2-laser) kan verergeren. Deze aandoening wordt behandeld met antibiotica
 • Gerstekorrels en voorbijgaande acne
 • Allergische reacties op de verbandmiddelen kunnen bij uitzondering optreden.

Na veelvuldig en langdurig gebruik van deze laser bleek dat nog (veel) verbeterpunten mogelijk waren. Onderzoeken wezen uit dat herstelperiodes verkort konden worden en de risico’s op bijwerkingen verkleind konden worden.

Tijdens de onderzoeken zag men dat het genezingsproces sneller verliep wanneer er delen van de huid onbehandeld bleven. Dit verminderde tevens de kans op infecties en bijwerkingen aanzienlijk.

Als reactie hierop is de fractional laser ontwikkeld. De naam zegt het al, de laserstraal van deze laser is gefractioneerd, opgedeeld in vele minuscule laserstralen. Tussen de afzonderlijke straaltjes zit ruimte. Wanneer het laserlicht op de huid wordt afgegeven blijft de ruimte tussen de laserstraaltjes onbehandeld. De intacte huid versnelt het genezingsproces en vermindert de kans op infecties en bijwerkingen.

Fractional laserbehandelingen worden uitgevoerd door:
C. Markhorst
M. Floors