Buikwandcorrectie

ACCZ | A Klinieken

Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

Informatie over een buikwandcorrectie

Algemeen bij een buikwandcorrectie

Zwangerschappen, gewichtsverlies, veroudering: de huid op de onderbuik kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn. Met behulp van een buikwandcorrectie (ook wel abdominoplastiek of buikwandplastiek genoemd) kunnen we dat herstellen.
Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kunnen we volstaan met een mini-buikwandcorrectie. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandcorrectie de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel naar boven verplaatst. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep waarvoor u meestal een nacht moet blijven in onze kliniek.

Littekens bij buikwandcorrectie

Voordat u een buikwandcorrectie overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Het litteken loopt dwars over de onderbuik van de ene heup tot aan de buitenkant van de andere heup. Meestal wordt de navel opnieuw ingehecht, zodat rond de navel ook een litteken ontstaat. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best de littekens zoveel mogelijk binnen de ‘bikini-grens’ te houden.

Een buikwandcorrectie kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.

Consult buikwandcorrectie

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Behandeling buikwandcorrectie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Een buikwandcorrectie wordt altijd uitgevoerd onder narcose door een ervaren plastisch chirurg. Die maakt eerst een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel. Van daaruit worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt, terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten. Daarna brengt de chirurg zonodig de uitgerekte buikspieren bij elkaar op de normale plaats. De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Verdoving bij een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie wordt altijd onder narcose uitgevoerd. Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat ACCZ – A Klinieken met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose. Tot het moment waarop u de kliniek verlaat, wordt u begeleid door een verpleegkundige, de anesthesioloog en uw chirurg.

Na de ingreep van een buikwandcorrectie

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat ACCZ – A Klinieken met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Na de operatie is de buikhuid verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen. Er komen twee slangetjes (drains) uit uw buik om eventueel bloed en/of wondvocht af te voeren. Meestal worden deze drains de dag na de operatie verwijderd.

U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg en anesthesioloog dit verantwoord vinden. ACCZ – A Klinieken biedt u de mogelijkheid om de avond na de ingreep te blijven overnachten. U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.

Napijn bij een buikwandcorrectie

Na de operatie heeft u waarschijnlijk niet veel pijn, maar als het nodig is krijgt u pijnstillers. Doordat uw buikspieren opnieuw aan elkaar zijn gezet, kunt u na de operatie pijn en ongemak hebben bij hoesten, lachen en persen.

De eerste twee weken na de operatie heeft de buikwand nodig om te genezen. U kunt in die tijd het beste rust houden, en mag in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk verrichten. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor.

Resultaat van een buikwandcorrectie

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat uw buik veel platter is geworden. Het eindresultaat is pas één jaar na de operatie te beoordelen. Ondanks de flinke littekens zijn de meeste mensen heel blij met het resultaat. Een buikwandcorrectie geeft het beste resultaat als u voor de operatie op uw streefgewicht bent. Soms is het dus nodig om eerst af te vallen.

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Risico’s en complicaties na een buikwandcorrectie

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%.

Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding, vooral bij mensen die roken. Daarom raden we u dringend aan om vier weken voor de ingreep te stoppen, en ook vier weken na de ingreep niet te roken.

Tevens adviseren wij u vooraf en vlak na de ingreep geen bloedverdunnende (stollingsremmende) middelen en/of pijnstillers te gebruiken. Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Ook zijn er kleine risico’s verbonden aan de narcose. Bij een buikwandcorrectie ontstaat onder in de buik een gevoelloze plek.

Welke plastisch chirurgen voeren een buikwandcorrectie uit:

Dokter E.B.H. van Onselen – Plastisch Chirurg
Dokter Z. Kruppa – Plastisch Chirurg