Borstvorming bij mannen

ACCZ | A Klinieken

Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen

Informatie over gynaecomastie

Algemeen over de behandeling gynaecomastie voor borstvorming bij mannen

Gynaecomastie (borstvorming bij mannen) is voor veel mannen een gênant probleem. Toch komt dit vrij vaak voor. Gynaecomastie zie je soms bij jonge mannen in de puberteit. Deze vorm van borstvorming verdwijnt meestal spontaan weer. Gynaecomastie komt echter ook voor bij mannen van middelbare leeftijd. Het kan dan een serieus probleem vormen en zelfs een normaal leven met sporten, zwemmen en saunabezoek in de weg staan. Gelukkig is er prima wat aan te doen! Meestal omvat de behandeling twee delen: het klierweefsel wordt onderhuids verwijderd en door middel van een liposculptuur behandeling wordt het overtollige vet weggehaald. Mocht er geen overtollig klierweefsel aanwezig zijn, dan is alleen liposculptuur voldoende.

Soms is borstvorming een signaal voor een ernstige ziekte, zoals een afwijking aan de schildklier, een leverziekte of een tumor in de bijnier of testikel. Als er een vermoeden bestaat dat u een van bovenstaande ziekten zou kunnen hebben, is een behandeling niet de juiste oplossing. Wij zullen u dan doorverwijzen naar uw huisarts.

Consult gynaecomastie

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor het verwijderen van gynaecomastie. Er wordt bekeken of er geen contra-indicaties aanwezig zijn. Ook wordt bepaald in welke mate er vet verwijderd kan worden en met welke methode het beste resultaat bereikt kan worden. ACCZ beschikt over diverse methode om het vet weg te halen. Wanneer het vet zacht aanvoelt gebruiken we de Tumescent-liposculptuur. Heeft u last van een huidoverschot, dan is VASER LipoSelection een uitkomst. De VASER maakt door middel van warmte het vet eerst vloeibaar. Die warmte geeft vaak zoveel verstrakking, dat de huid weer strak trekt en een borstverkleining overbodig is. Het voordeel van deze methodes is dat er vrijwel geen bloed vrijkomt, de behandeling vrijwel pijnloos en minder belastend is en u zeer snel na de behandeling weer mobiel bent.

De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Behandeling gynaecomastie

Voor de behandeling wordt u gewogen, worden uw maten opgenomen en worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Tijdens het consult is bepaald van welke locaties op de borst het vet verwijderd zal worden. Voordat de arts met de ingreep begint, zal hij de te behandelen gebieden nauwkeurig aftekenen en ook de plekken aangeven waar de incisies voor de zuignaaldjes komen. Die plekken worden verdoofd met behulp van kleine injecties. Zodra de verdoving werkt, worden de incisies gemaakt waarna de verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Afhankelijk van de gekozen methode wordt met Vibra liposculptuur het vet los getrild of met de VASER het vet vloeibaar gemaakt. Hierna worden de vetcellen opgezogen met behulp van een fijne canule. De arts voelt telkens op de plaats waar vet weggezogen wordt, om goed te kunnen bepalen of de juiste hoeveelheid vet weggehaald wordt. Nauwgezet worden de verschillende locaties die behandeld moeten worden afgewerkt. De zuignaaldjes zijn aangesloten op een vacuümpomp waardoor het vet kan worden weggezogen.

Om het klierweefsel te kunnen weghalen wordt aan de onderzijde van de tepelhof een incisie gemaakt. De plastisch chirurg scheidt het overschot aan klierweefsel van de huid en de spier. Het overtollige klierweefsel wordt dan weggenomen. Een kleine hoeveelheid wordt altijd onder de tepel achtergelaten om te voorkomen dat er een ingedeukte tepel ontstaat. Om de tepelrandjes mooi strak te krijgen wordt vaak nog wat liposculptuur toegepast. De incisies worden afgeplakt met een wondpleister en u krijgt een elastische korset aan om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan. Deze ingreep duurt ongeveer een tot anderhalf uur.

Verdoving bij gynaecomastie

De behandeling vindt plaats onder narcose of sedatie. Bij een sedatie wordt u, net als bij een narcose, in slaap gebracht. Het verschil met een narcose is echter dat u tijdens de ingreep steeds goed wakker te maken bent terwijl u toch een uitstekende pijnstilling hebt. Het grote voordeel van een sedatie is dat u snel na de ingreep weer fit bent en naar huis kunt gaan.

Na de voorbereidende handelingen wordt de verdovingsvloeistof (tumescent vloeistof) ingebracht. Dit gebeurt met kleine stompe infiltratienaalden die meerdere gaatjes hebben om veel vloeistof tegelijkertijd in te brengen. Om de naalden in te kunnen brengen, worden eerst kleine gaatjes in de huid gemaakt op vooraf aangegeven plaatsen. Hierna moet de vloeistof nog twintig minuten inwerken om het beoogde effect te krijgen: verdoving, tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het te behandelen gebied en het losmaken van het vet.

Na de ingreep gynaecomastie

Na de behandeling worden de incisies gehecht en afgedekt met pleisters. Deze hechtingen worden na een week verwijderd tijdens de eerste controle. De incisies zijn erg klein zodat er geen nadrukkelijk zichtbare littekens overblijven. U krijgt een elastisch korset dat u twee tot vier weken moet dragen om de zwelling van het borstgebied tegen te gaan.

Na de ingreep rust u even uit in de kliniek en krijgt u wat te drinken. Daarna kunt u gewoon naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

U zult na de behandeling nog enige uren last hebben van ‘nalekken’. Tijdens de behandeling wordt namelijk niet alle tumescent vloeistof verwijderd en er kan ook wat wondvocht naar buiten komen.

Napijn en herstel bij gynaecomastie

De napijn verschilt per persoon. Het verdovende effect van de tumescent vloeistof werkt nog een paar uur door. Hierdoor zult u zeker tot de eerste nacht na de behandeling nauwelijks last hebben van pijn. Voor het ongemak na de behandeling, veroorzaakt door de bloeduitstortingen en de stijfheid, volstaat een lichte pijnstiller als paracetamol. Het behandelde gebied is de eerste twee tot drie dagen heel gevoelig. Ook kunt u zich misschien wat slapjes voelen en kunnen er bloeduitstortingen zijn. Dit trekt geleidelijk weg. De zwellingen verdwijnen meestal binnen vier weken. De meeste mensen gaan na een week weer aan het werk.

Om sneller te herstellen kunt u een aantal dingen doen:
een manuele lymfedrainage laten doen (door een schoonheidsspecialist, huidtherapeut of fysiotherapeut). Dat stimuleert de lymfeomloop, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd
extra vitamines en mineralen slikken. Vooral vitamine C, vitamine E, selenium, zink en magnesiumtauraat kunnen helpen (verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist).

Resultaat na gynaecomastie

Het herstel na een liposculptuur neemt tijd in beslag. Direct na de behandeling is er weinig verschil met de oude situatie. Het behandelde gebied is gezwollen en vertoont bloeduitstortingen. Die trekken vrij snel weg en na enkele dagen is al een mooie verbetering van de borst te zien. Het duurt vaak vier weken voordat de meeste zwellingen zijn weggetrokken en de eerste resultaten zichtbaar zijn. Na een paar maanden is het laatste spoortje van de zwelling pas verdwenen.

Het definitieve resultaat kan pas na drie tot zes maanden worden beoordeeld. In die periode trekt de huid weer helemaal strak. Na drie maanden komt u op eindcontrole waarbij eindfoto’s worden gemaakt voor in uw medisch dossier.

Vanaf de puberteit maakt uw lichaam geen vetcellen meer aan. Voor de vetcellen die tijdens de ingreep zijn weggehaald komen geen nieuwe vetcellen terug. Het resultaat is dus blijvend. Als uw gewicht toeneemt, worden de resterende vetcellen in het behandelde gebied gelijkmatig groter met de andere vetcellen in uw lichaam.
Hoe het eindresultaat precies zal worden, is afhankelijk van een groot aantal factoren: uw spieropbouw, uw leeftijd, de hormoonwerking, het herstellend vermogen van uw lichaam en de elasticiteit van de huid.

De arts kan goed aangeven welk resultaat hij denkt te bereiken, maar hij kan nooit een garantie geven.

Risico’s en complicaties bij gynaecomastie

Complicaties komen dankzij de verfijnde techniek die we in ACCZ gebruiken gelukkig zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, slechte wondgenezing en een allergische reactie. Specifieke problemen als gevolg van liposculptuur zoals die in onderzoeken zijn gemeld, zijn een onregelmatig huidoppervlak (vooral bij cliënten met een wat slappere huid), verkleuringen van de huid na bloeduitstortingen en vochtophoping.

Welke plastisch chirurgen voeren gynaecomastie / borstverkleining bij mannen uit:

Dokter E.B.H. van Onselen – Plastisch Chirurg