Beperkte facelift- en halslift/S-lift

ACCZ | A Klinieken

Beperkte facelift- en halslift/S-lift

Beperkte facelift – en halslift / S-lift

Informatie over een face- halslift / S-lift

Non-invasieve cosmetische behandelingen of resurfacing technieken kunnen doorgaans niet op tegen de zwaartekracht. Evenmin kan niet altijd een bevredigend resultaat worden bereikt met rimpelbehandelingen met vullers. De zwaartekracht heeft namelijk een neerwaartse werking op het gelaat en de gelaatstrekken. Zowel de huid als de onderhuidse weefsels kunnen dan het best door een facelift, bijvoorbeeld een beperkte face-lift weer in hun oorspronkelijke, jeugdiger positie worden gebracht.

Een S-lift is een vorm van een beperkte facelift.

Dit is een facelift, waarbij slechts het middelste gedeelte van het gelaat en in mindere mate ook de hals wordt gelift. Het is een minder uitgebreide operatie als de volledige facelift (full-facelift), zodat het ook onder plaatselijke verdoving kan worden verricht. De “S” van S-lift slaat op het S-vormige huideiland direct vóór het oor, dat wordt weggesneden. Het litteken bevindt zich dus direct voor het oor. Over het algemeen is deze operatie minder risicovol dan een volledige lift.

Wie is een goede kandidaat (m/v) voor een S-lift?

Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

  • 1. een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= nasolabiale plooi)
  • 2. wangzakjes over het verloop van de onderkaak
  • 3. diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
  • 4. losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

In al deze facetten kan een S-lift verbetering brengen. Een S-lift herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een wenkbrauwlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (hiertoe dient een blepharoplastiek of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat (hiertoe dient een resurfacing methode).

De facelift bestaat in zijn grondvorm al vele decennia en is sindsdien uitgewerkt in een grote variëteit van vormen en technieken. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht.

Tot voor kort maakte de arts altijd de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. Onvermijdelijk hierbij was een vrij forse insnijding die begon in het haar ter hoogte van de slapen en vervolgens langs de voorkant van het oor liep, een buiging maakte achter het oor en tenslotte doorliep tot in het haar achter het oor (het klassieke face-lift litteken).

Met de komst van de beperktere face-lift litteken technieken zoals de S-lift lmaakt dit voor de plastisch chirurg het nu mogelijk om via een veel beperktere insnijding en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een fraaie en natuurlijke correctie van de gelaatstrekken te realiseren. De duur van het resultaat is vaak wel wat minder lang dan bij de klassieke en uitgebreidere face-(hals)lift. Hier staat tegenover dat de risico’s op complicaties aanzienlijk minder zijn dan bij een uitgebreidere face-lift!

In verband met een goede doorbloeding van de huid en de wondgenezing is het noodzakelijk om voor de operatie te stoppen met roken. Voor een sneller herstel én een mooiere wondgenezing schrijven wij u een littekencrème voor welke in aanmerking komt voor vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Mogelijkheden en verwachtingen bij een S-lift

Het doel van een beperkte face-lift is de huid weer glad en strak te krijgen, maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een beperkte face-lift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Het effect van een beperkte face-lift is meestal tot 10 jaar zichtbaar. Daarna kan eventueel een volgende facelift gewenst zijn.

Na de ingreep van een S-lift

Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken tot maanden. De littekens lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Een groot deel wordt in de gehoorgang gelegd en is hierdoor niet zichtbaar! Het litteken loopt verder door naar beneden om de oorlel heen en eindigt hier. Aanvankelijk zijn de littekens zichtbaar door hun roodheid, in de loop van enkele maanden verbleken de littekens en worden.

Voorbereiding voor de S-lift

Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze aesthetische ingreep. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt of algemene gezondheidsproblemen heeft moet u dat aan uw arts melden. Aspirinehoudende medicijnen dient u 10 dagen voor de ingreep te stoppen. Rokers dienen twee weken voor de ingreep te stoppen, tot 4 weken na de ingreep. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor wondstoornissen veel frequenter optreden.

Welke plastisch chirurgen voeren een S-lift uit:
Dokter E.B.H. Van Onselen – Plastisch Chirurg
Dokter Z. Kruppa – Plastisch Chirurg